文:林菜穂子(baCe Inc.) 写真:Fumihiko Sugino アートワーク:Shun Sudo
text by Nahoko Hayashi(baCe, Inc.), photographs by Fumihiko Sugino, artwork by Shun Sudo
Vol.04 街のソウルフードは、安くて美味しい“ヒスパニック”!
The neighborhood’s soul food is affordable and tasty Hispanic!
ブッシュウィックに、中南米やカリブ海諸国からやってきた人々、いわゆるヒスパニックのコミュニティがしっかりと根づいているとわかったのは、近所のスーパーマーケットのラインナップを見たときです。豆の缶詰、豚足、ハラミ肉などその食文化を支える品々が実に豊富で、しかもマンゴー、パパイヤ、ライムなどのフルーツといったらマンハッタンと比較にならないくらい安くて新鮮なのです。気軽に世界の料理を楽しめるモザイクタウン、ニューヨークはただでさえ私のような食いしん坊にとっては天国なのですが、どうもここには安くておいしいヒスパニック・フードもたくさんあるようです。
食いしん坊の探求心に火がつきました。
I became aware of the fact that Bushwick has a deeply rooted Hispanic community—people from Latin America and the Caribbean—when I went to a local supermarket and saw the abundant lineup of items that underpin Hispanic food culture. These included cans of beans, pig feet, and skirt steak, and on top of this, mango, papaya, lime and other kinds of fruit that were much more fresh and inexpensive than what can be found in Manhattan. For a foodie like me, New York was already a gourmet paradise where you can easily enjoy food from around the world, but to learn that this area most likely had affordable and tasty Hispanic food—my “foodie feelers” started tingling.
最初に見つけたのは、ガラス張りの壁に「アレパ」と書かれたレストランでした。ところが、その「アレパ」が何なのかわかりません。
「アレパは白トウモロコシの粉に塩と水を加えてオーブンで焼く、ピタのようなパンで、ベネズエラ人は毎日、いつでも、どこでもこれを食べるんだよ」
ベネズエラ料理店「GUACUCO(グアクコ)」のオーナー、レオナルドさんはブッシュウィックの隣町、リッジウッドにもう11年も住んでいて、6年前にこの店をオープンさせました。「店の名前になっているグアクコは僕のふるさと。シェフである母は、ベネズエラでもレストランをやっているんだよ」
The first place I found was a restaurant that had the word “arepas” written on the glass storefront. But I didn’t know what “arepas” was.
“Arepa is a pita-like bread that is made by adding salt and water to white corn flour, and baking it in the oven. Venezuelans eat this every day, all the time and everywhere,” says Leonardo Molina, the owner of Venezuelan restaurant Arepera Guacuco. He has been living in Ridgewood, a community next door to Bushwick, for 11 years now, and opened this store six years ago. “ My restaurant is named after my hometown of Guacuco. My mother, who is the chef, also runs a restaurant in Venezuela”
ベネズエラとアメリカを20年以上行ったり来たりしているシェフ、カルメンさんがつくる本場のアレパは中はしっとり、外はカリカリで、まるで焼きたてのお餅のような素朴でやさしい味がします。そのままでも肉や魚などの具材を挟んでもおいしくいただけるアレパは、ベネズエラの国民食だったのです。
「味の違いは生地のこね方で決まるんだけど、これは企業秘密だから教えてあげられないな」。陽気に笑い飛ばすレオナルドさんの店は、週末の夜ともなると地元のお客さんで満員になります。
Carmen, the chef, has been going back and forth between Venezuela and the United States for over 20 years. Her authentic arepas are moist inside and crispy outside, with a simple and mild taste that is much like grilled mochi rice cakes. Arepas, which are good to eat as is, or filled with meat, fish or other fillings, is Venezuela’s national food. “The difference in taste is determined by how the dough is kneaded, but I can’t give you the details because that’s a trade secret,” says Leonardo, laughing away cheerfully. On a weekend night, the establishment is packed with customers from around the neighborhood.